Op 26 april 2012 vond in Museum Dr. Guislain in Gent het symposium ‘Outsider Art op de kaart gezet’ plaats. Dit in het kader van het tweejarige, internationale project ‘Outsider Art Past Forward’. Het is een -initiatief van gaia Museum Outsider Art (Denemarken), Kunsthaus Kannen (Duitsland), Museum Dr. Guislain (België) en Union for Rural Culture and Education (Finland). Het project is mogelijk gemaakt door het Cultuur Programma van de Europese Unie. ‘Outsider Art Past Forward’ heeft als taak verschillende Europese organisaties in het veld van Outsider Art samen te brengen door nieuwe contacten tot stand te brengen en bestaande netwerken te verstevigen, onder andere door middel van kennisuitwisseling. Daarnaast heeft men ‘een platform -willen creëren om de huidige stand van zaken op het vlak van Europese -outsiderkunst in kaart te brengen’. 

De bevindingen van dit onderzoek zijn vastgelegd in het Engelstalige boek ‘On the Map. Exploring European Outsider Art; a Notebook’. Hierin worden zestig -initiatieven uit zesentwintig Europese -landen op het gebied van Outsider Art gepresenteerd. Het gaat om musea, -galerieën en kunstwerkplaatsen, maar ook om stichtingen en particuliere kunst-collecties. Er zijn bekende en minder bekende namen bij.  

De kaart van Europa
Het voorwoord is geschreven door
Maria Bach, manager van gaia Museum Outsider Art. Zij introduceert prof. dr.
Lisa Niederreiter en Barbara Safarova. De lezingen die zij op 26 april 2012 in Gent hielden zijn namelijk in dit boek opgenomen in de vorm van twee essays: ‘As in real life? Outsider artists and their helpers’ en ‘How to exhibit outsider art and art brut’. 
Verder is er een bijdrage van Colin Rhodes, hoogleraar kunstgeschiedenis en kunsttheorie aan de Universiteit van Sydney en auteur van diverse publicaties op het gebied van Outsider Art. In ‘On the Map’ laat hij ons kennismaken met de in 2009 opgerichte European Outsider Art Association en vertelt iets over haar kerntaak: het samenbrengen van mensen, onder andere door middel van kennisuitwisseling en ‘good practices’, waarde-volle initiatieven dus, zoals die in dit boek centraal staan.
Wie ‘On the Map’ openslaat, ontdekt -meteen een leuk handigheidje: de cover aan de binnenzijde is tevens een kaart van Europa, met daarop zestig belangrijke outsider initiatieven die ons werelddeel rijk is. Zij staan hier aangegeven met nummers, die je terugvindt in de inhoudsopgave op pagina 2 en 3. De initiatieven staan hier gerangschikt per land. Op pagina 34 en 35 bevindt zich een tweede inhoudsopgave, hier worden de initiatieven nogmaals aangegeven, ditmaal met pagina-nummers.

‘Good practices’
Onder de noemer ‘Good Practices’ wordt vervolgens aan ieder initiatief een pagina gewijd. Hier vertelt de organisatie iets over haar belangrijkste activiteiten, haar internationale samenwerkingsverbanden en haar visie op de toekomst. Deze -informatie is verzameld met behulp van een vragen-lijst. Verder kun je lezen wanneer het initiatief tot stand is gekomen en hoe het gefinancierd wordt. Het geheel wordt -aangevuld met contactinformatie en op-geluisterd door afbeeldingen van het werk van kunstenaars die op enigerlei wijze aan de organisatie verbonden zijn. Het boek kan ook gebruikt worden als schrift: bij ieder initiatief is een pagina leeg -gelaten voor het noteren van creatieve gedachten en ervaringen tijdens het lezen.  
‘On the Map’ is een handig naslagwerk, een ‘who is who’ van de Europese Outsider wereld. Het is bedoeld voor eenieder die affiniteit heeft met Outsider Art en er beter mee bekend wil raken. Met als uiteindelijk doel – in de woorden van Maria Bach ‘to support the continuation of the history of Outsider Art’. In dat licht bezien is het spijtig te noemen dat publicaties zoals Raw Vision en Out of Art er niet in zijn opgenomen! 

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *